A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Župa sv. Nikole biskupa

Župa sv. Nikole biskupaFoto: Ivica Puljan


OSNIVANJE ŽUPE

      Župu sv. Nikole biskupa u Metkoviću osnovao je 15. rujna 1969. splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić. U odluci o osnivanju župe nadbiskup Franić piše:
    

     „Grad Metković se u posljednje vrijeme toliko povećao brojem stanovništva, koje se je doselilo iz okolnih sela, da se je skoro udvostručio. Novo naselje je osobito nastalo na desnoj obali Neretve. Uz Neretvu prolazi i nova, širokotračna pruga, koja s rijekom stvara nemalu poteškoću za pravilno i redovito pastoriziranje toga kraja, posebno što se tiče djece i staraca.
Stoga se u zadnje vrijeme osjeća potreba da se na tom području otvori novo središte za vjersko-moralno posluživanje tog područja. Ta se potreba to jače osjeća zato, što se predviđa da će se doseljavanje naroda u to područje, zbog opće pojave urbanizacije i industrijalizacije, u budućnosti nastavi.
      Po svojoj savjesti smatram da će biti najbolje za spas duša tog područja, da se tu osnuje  redovita župa, koja će biti na slobodnom raspolaganju Ordinarija mjesta.“


     Potom se nadbiskup Franić poziva na kanone Crkvenog zakonika, na Dekret Drugoga vatikanskog sabora Christus Dominus te na motuproprij Ecclesiae sanctae pape Pavla VI. koji mu daju pravo o učiniti. U odluci o osnivanju župe točno se određuju njezine granice koje obuhvaćaju cijelo naseljeno područje na desnoj obali rijeke Neretve od državne granice s Bosnom i Hercegovinom na sjeveru, do utoka rječice Norin u Neretvu poviše Kule Norinske. Župu sv. Nikole od župe Vid dijeli nenaseljeno prostranstvo blata.
      Crkveni je naslovnik župe je sv. nikola biskup. Taj je svetac izabran za glavnog zaštitnika župe jer je u Neretvi znatno rašireno njegovo štovanje, a 1938. u Metkoviću je u njegovu čast podignuta crkva koju su 8. siječnja 1944. srušili engleski zrakoplovi prilikom bombardiranja Metkovića. Budući da su taj dio Metkovića uglavnom naselili stanovnici iz okolnih sela s desne strane rijeke Neretve u kojima je štovanje svetog Nikole bilo ukorijenjeno te su na njegov blagdan mnoge obitelji imale svoju krsnicu, stanovnici nove župe rado su ga prihvatili kao svoga zaštitnika u novoj sredini. Posebnom zaštitnicom nove župe proglašena je Blažena Djevica Marija od Ružarija. Nadbiskupovom odlukom bilo je određeno da se nova župa otvori i počne raditi 28. rujna 1969. 


ŽUPNA KAPELA

 
    Na području novouspostavljene župe nije bilo nikakva vjerskog objekta, kako kuće, tako ni kapele. To je stvaralo veliku poteškoću pri osnivanju nove župe. Da bi se doskočilo toj gorućoj potrebi trebalo je potajno podignuti neki objekt, odnosno kuću koja bi se lakoćom mogla preurediti za župnu kapelu. Zašto je trebalo raditi potajno? Naime, u to vrijeme vlast nije bila sklona gradnji novih crkava i crkvenih kuća, pa se vodstvo nadbiskupije s pravom bojalo da vlast neće dopustiti gradnju kuće, ako bi se za nju otvoreno tražila dozvola, pa bi zbog toga plan mogao posve propasti. Stoga je trebalo raditi u tajnosti.
    Temelji nove kapele, odnosno novoga pastoralnog centra postavljeni su u veljači 1969. Prva terasa zalivena je betonom 2. rujna 1969. pod vodstvom inženjera Tome Nogolice. Na tome poslu radilo je 150 ljudi, a radove je vodio privatni poduzetnik Grgo Vekić. Žbukanje zidova izveo je Ivan Golemac. Voditelj radova u ime Ordinarijata bio je župnik don Mate Selak iz Vida. Zemlju za gradnju kapele i kuće poklonio je privatni obrtnik Drago Družijanić koje se u tim teškim vremenima iskazao kao veliki dobrotvor nove župe.
    Kada je prizemlje kuće bilo završeno i velika dvorana (20x10) uređena za kapelu, dana 29. rujna 1969. pomoćni biskup Ivo Gugić blagoslovio je župnu kapelu i proglasio je župnom crkvom novoosnovane župe sv. Nikole biskupa. Biskup Gugić je koncelebrirao svetu misu sa don Matom Selakom i don Ćirom Burićem. Bio je nazočan i naš poznati misionar otac Ante Gabrić. Svečanosti je nazočilo više svećenika neretvanskoga dekanata i veliko mnoštvo naroda. Na taj je način probijen led i župa je započela sretno raditi. Kapela površine 200 m² nije dovoljno prostrana za tu veliku župu pa se manjak prostora nadoknađuje većim brojem nedjeljnih misa. U kapeli se nalazi veći broj kipova, budući da je narod želio u svojoj novoj župi štovati one iste svece koje je štovao i u svojim rodnim župama iz kojih se doselio. Tako se uz veliki kip sv. Nikole biskupa u kapeli nalaze i kipovi Gospe od Ružarija, sv. Mihovila Arkanđela, sv. Jure, sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Padovanskoga.

 

zupa_metkovic_kapela

zupa_metkovic_kapela

 

 

 

 

 

 

 


ŽUPNA CRKVA I PASTORALNI CENTAR „OTAC ANTE GABRIĆ“


    Nova župna crkva sv. Nikole biskupa s pastoralnim centrom „Otac Ante Gabrić“ završena je 2009. Crkva s pastoralnim centrom nalazi se u neposrednoj blizini sadašnje župne kuće i kapele. Nova župna crkva bit će posvećena župnom zaštitniku sv. Nikoli biskupu, a Centar je dobio ime po pokojnom o. Anti Gabriću, Metkovčaninu i velikom misionaru u Indiji. Temeljni kamen blagoslovio je nadbiskup Ante Jurić na Mali Uskrs, 18. travnja 1993. za vrijeme župnikovanja don Filipa Pavića. Povelja blagoslova temeljnoga kamena postavljena je u topovsku čahuru iz Domovinskog rata koji je tada bio u punome jeku. Nacrt je izradila Metkovčanka, arhitektica Marina Hren. Centar je sagrađen kao dvoetažna građevina u kojoj je prizemlje (58x31m) namijenjeno pastoralnim sadržajima, dok se iznad njega diže crkva (41x21m) sa zvonikom visokim 42m.
    Godine 2002. Gradnju objekta preuzeo je novi župnik dom Ljubomir Pavić, a 2008. njegov nasljednik don Senko Antunović. Vanjski i unutrašnji radovi bili su završeni krajem studenoga 2009. i crkva je svečano posvećena 5. prosinca 2009. uoči blagdana sv. Nikole biskupa.
    Uoči posvete (4. prosinca) priređena je svečana akademija, a 5. prosinca u 10 sati nadbiskup mons. Marin Barišić posvetio je crkvu u nazočnosti 30 svećenika i mnoštva naroda. Prije početka akademije u crkvu su na unaprijed priređena postolja postavljeni novi kipovi izrađeni u naravnoj veličini u Tirolu: kip Srca Isusova, Gospin kip i kup sv. Ante Padovanskog. Kip sv. Nikole biskupa bio je već ranije prenesen iz stare crkve u novu i postavljen na postolje.
    Površina crkvene lađe sa svetištem i kapelom Presvetog Sakramenta iznosi 583m². Iznad ulaznih vrata raspoređena su dva pjevačka kora, veći (donji) i manji (gornji). Oltar, ambon, krstionica, veliki mozaik na zidu svetišta koji prikazuje stvaranje svemira s velikim, 3m visokim brončanim kipom uskrsloga Krista koji dominira cijelom crkvom te svi vitraji na prozorima, djelo su umjetnika prof. Josipa Bosnića. S prednje strane oltara prema puku nalazi se visoki reljef čudesnog ribolova koji prikazuje Krista na obali jezera i trojicu učenika u lađici kako izvlače mrežu. Troja drvena vrata i klupe izradila je Stolarija Unka iz Metkovića, vlasništvo Marija Šiljega.

zupa_metkovic_pastoralni_centar

zupa_metkovic_pastoralni_centar

zupa_metkovic_pastoralni_centar

Foto: Mga d.o.o. Metković


ŽUPNA KUĆA

 
     Nakon otvaranja župne kapele, župnik don Ćiro Burić nastavio je radove na dogradnji stana iznad kapele za župnika i pomoćno osoblje. Uprava provincije Služavki Malog Isusa u Splitu župi je dodijelila dvije sestre koje su vodile župnikovo domaćinstvo i pomagale u župnoj pouci vjeronauka i vođenju crkvenoga pjevanja. Sestre su u početku stanovale u samostanu Svete Obitelji u Metkoviću i svakoga jutra dolazile u župu te se uvečer vraćale u svoj samostan. To je potrajalo do 1971. Kada je u župnoj kući za njih uređen stan te su se sestre stalno nastanile u župi. Kasnije je župnik don Filip Pavić povećao stambeni prostor podizanjem novoga kata, izgradnjom vjeronaučne dvorane i stana za sestre iznad dvorane.
    Godine 2007. sestre su prešle na stanovanje u samostan Svete Obitelji. Vođenje župnikova domaćinstva preuzela je civilna osoba, a sestra vjeroučiteljica i voditeljica crkvenog pjevanja dolazi u župu iz samostana.
    U novome župnom pastoralnom centru predviđeni su stanovi za pastoralno župno osoblje. S južne strane centra izgrađeno je i uređeno pet apartmana s prostorijom za kuhinju. Predviđa se preseljenje u te prostorije, a stara kuća s dosadašnjom župnom kapelom bit će srušena te će se tako dobiti veliki trg ispred nove župne crkve.    


MATIČNE KNJIGE


    Matične knjige krštenih, vjenčanih i umrlih župnici su počeli voditi od početka rada župe 1969. Knjige se nalaze u Župnom uredu. Za starije razdoblje knjige se nalaze u Župnom uredu sv. Ilije ili pak u Matičnom uredu u Metkoviću (knjige od 1949). Budući da su se mnoge obitelji doselile u novije razdoblje, podaci o njima nalaze se u matičnim knjigama rodnih župa.


GROBLJA

    Župa nema vlastito groblje, nego pojedine obitelji posjeduju grobnice na Gradskom groblju u Metkoviću koje je zajedničko cijelom gradu. Budući da su se mnoge obitelji doselile iz susjednih župa, mnoge su od njih svoje pokojnike odlučile sahraniti u zavičajnim župama.


Izvadak iz knjige " Sakralni objekti u dolini Neretve " - Dr. Mile Vidović, Izdavač: " Matica Hrvatska Metković "

 

 

Župne obavijesti

 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise