A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Župa Nova Sela

Župa Nova Selazupa_nova_sela_crkva

 

 

Zemljopisni položaj


     Župa Nova Sela smještena je na brežuljkastoj visoravni koja se prostire od neretvanske močvare kod Orepka, gdje stara Francuska cesta prelazi rječicu Maticu, te se odatle pruža s obje strane državne ceste u dužini oko 6 kilometara i kod nekadašnjega zaselka Iskisli graniči sa župom Otrić-Struge. Okružuju je župe Splitsko-makarske nadbiskupije: Vid, Borovci i Otrić-Struge. Sa sjevera, granicu župe predstavlja granica s Bosnom i Hercegovinom. Do 1957. Nova Sela bila su u sastavu jedinstvene župe Borovci-Nova Sela. Do početka 18. stoljeća bilo je područje Novih Sela pretežito nenaseljen kraj. Za vrijeme Morejskog rata, koji je na području doline Neretve trajao od 1684. do 1649., novoselski kraj oživio je doseljenjem novog stanovništva iz susjedne Hercegovine koja se tada nalazila pod turskom okupacijom. Tada je mletačka vlast koja je upravljala oslobođenim dijelom doline Neretve prihvatila doseljenike i dala im zemlju da podignu svoja sela.
     Snažan zamah razvoju toga kraja dala je francuska uprava početkom 18. Stoljeća koja je od 1806. do 1809. izgradila cestu koja prolazi čitavom dužinom župe te je do danas ostala najvažnijom prometnicom u povezivanju Zabiokovlja s Vrgorcem i Neretvom.


Ime župe


    Nova Sela su pri završetku Morejskog rata krajem 17. stoljeća kada je u dogovoru s mletačkom upravom serdar Mate Bebić preveo hrvatsko stanovništvo pod turskom vlašću na oslobođeni mletački teritorij (1688). Mletačka je vlast doseljenike prihvatila i razmjestila manje-više po svim selima na desnoj strani rijeke Neretve. Jedan dio doseljenika smješten je na dotad nenaseljenom području Novih Sela. Neka od novonastalih sela nazvana su po nazivima lokaliteta na kojima su podignuta, a neka po prezimenima obitelji koje su u njima živjele. Svakako, najpoznatiji lokalitet je Kulina u središtu župe gdje je kasnije podignuta župna crkva s grobljem. Prema tome, župa je dobila ime po skupini više novonastalih sela pri kraju 17. stoljeća koja se zajedničkim imenom zovu Nova Sela. Sva sela i današnji zaselci nisu nastali odjednom nego su neki zaselci nastali kasnije, prije svega raščlanjivanjem pojedinih obitelji i izgradnjom kuća na novim i boljim zemljištima.

 

Osnivanje župe


    Današnja župa Nova Sela nalazila se do 1957. u sustavu župe Borovci. Stoga je i crkvena povijest novoselske župe do 1957. prikazana u povijesti župe Borovci. Činjenica je da je u prošlosti više puta dolazilo do nesuglasica i otvorenih svađa između Borovčana i Novoselaca, ponekad zbog redoslijeda svetih misa, ponekad zbog pitanja mjesta župnikova stanovanja i drugih crkvenih pitanja. Nakon međuseoske svađe 1888. postignuto privremeno primirje kada je dotadašnji naziv župe Borovci promijenjen u naziv „Župa Borovci-Nova Sela“. Ali, ta promjena nije urodila trajnim mirom, već se samo čekalo da sijevne iskra te je opet dolazilo do novih trzavica. Posljednja svađa izbila je pedesetih godina 20. stoljeća zbog mjesta stanovanja župnika. Budući da je župna kuća u Borovcima za vrijeme rata bila zapaljena, župnik se privremeno nastanio u Novim Selima u privatnoj kući braće Stjepana i Petra (Perkana) Šiljeg u Isklisima. Borovčani nisu mogli mirno podnijeti takav razvoj događaja te su odlučili popraviti župnu kuću u Borovcima. Nakon popravka zatražili su da se župnik preseli u Borovce. To je izazvalo nemir među Novoselcima. U to vrijeme iselili su se stanari iz crkvene kuće u Kulini, pa je župnik iskoristio takvu situaciju nastanivši se u kući. Vidjevši da se stanovništvo masovno iseljava na područje Metkovića računao je da će iz Novih Sela lakše zadovoljavati potrebama obaju sela te da će narod oba sela uvidjeti situaciju i razumjeti njegovu namjeru kako bi konačno došlo do smirenja stanja. Do smirivanja uzavrela sanja nije dolazilo, dapače, ono se sve više pogoršavalo pa je dotadašnji splitsko-makarski biskup dr. Frane Franić dekretom br. 1019/57. od 26 rujna 1957. odlučio razdijeliti jedinstvenu župu na dvije samostalne župe. Župu Borovci ostavio je franjevcima, a novu župu Nova Sela predao je na upravu svjetovnim svećenicima. Ni franjevci nisu bili zadovoljni takvim rješenjem pa su se odrekli župe Borovci i predali na upravljanje biskupu. Tako su nastale dvije samostalne župe kojima su upravljali svjetovni svećenici.
    Tako su 26. rujna 1957. Nova Sela postala samostalna župa, neovisna o Borovcima.Župna crkva Sv. Ante

 

   Spomenutim biskupovim dekretom o osnivanju župe, proglašena je crkva sv. Ante u Kulini župnom crkvom. Na mjestu današnje crkve nalazila se kapela sv. Ante koja se prvi put spominje u Matici vjenčanih 1774. kada je u njoj obavljeno vjenčanje. Kapela je vjerojatno podignuta koju godinu ranije. Kapela je bila malena, pokrivena ševarom i nije mogla zadovoljiti potrebe naroda, pa su Novoselci oko 1830. sagradili današnju crkvu (15x6m). crkva ima četvrtastu apsidu, na sredini pročelja kamena je šesterokraka rozeta, a na vrhu pročelja kamena preslica za tri zvona. Godine 1965. pod vodstvom župnika don Veselka Luetića preuređeno je svetište prema novim liturgijskim propisima, uklonjen je stari oltar i postavljen novi prema puku, a dograđena je i sakristija. Proslava obnove crkve s posvetom oltara održana je na blagdan sv. Ante 1966. Crkva je ponovno obnovljena za župnika don Dušana Brečića 1988. Tada je postavljen nov krov s olucima i na pročelju je dograđeno betonsko stepenište s balkonom i metalnom zaštitnom ogradom kako bi se na taj način osigurao lakši pristup zvonima. No, ta je dogradnja narušila izgled crkve pa ju je novi župnik don Filip Pavić uklonio i ujedno izveo kompletnu obnovu crkve. Izgled pročelja vraćen je u prvotno stanje, a zidovi crkve obloženi su brušenim kamenim pločama. U crkvu su postavljeni kipovi sv. Ante, Srca Isusova i Gospe Lurdske. Iznad vrata na pročelju ugrađen je reljef koji prikazuje sv. Anu s djetetom Isusom u naručju. Po sredini pročelja ostala je rozeta sa šest krakova, a na vrhu pročelja preslica sa tri zvona. S lijeve strane vrata postavljen je kameni križ podignut na prijelazu stoljeća (1900. Na njemu je glagoljskim i latiničkim pismom urezan natpis: „1990. Isus Krist Bog čovik, žive, kraljuje, vlada“.

 

zupa_nova_sela_crkvazupa_nova_sela_crkva

 


Groblje

 

     Novoselci su pokojnike sahranjivali na groblju kod župne crkve sv. Nikole u Borovcima sve do 1842. Posljednji Novoselac ukopan u Borovcima bio je Petar Bebić pok. Luke. Nakon toga Novoselci su podigli vlastito groblje kod crkve sv. Ante. Iako se u drugoj polovici 20. stoljeća narod iselio na područje Metkovića, groblje u Novim Selima nije ostalo zapušteno. Ono je i danas u uporabi jer iseljenici i danas poštuju svoju starinu pa bližnje pokapaju na svome starom groblju kod crkve sv. Ante. Danas je to suvremeno groblje, znatno prošireno s novim obiteljskim grobnicama i nadgrobnim spomenicima.

 


 

Župna kuća

 

    Budući da je župna kuća bila u Borovcima gdje je župnik stalno stanovao, nije bilo potrebe da se u Novim Selima gradi druga župna kuća. Osim toga, u Novim Selima otprije je bila podignuta jednokatna crkvena kuća pokraj državne ceste, nasuprot crkve. U njoj su poslije Drugoga svjetskog rata bili smješteni stanari koji su iz nje iselili upravo u vrijeme uspostave samostalne župe Nova Sela. Tada se u kuću uselio prvi župnik don Mate Selak. Kako su župu posluživali župnici iz drugih župa, kuća je redovito bila prazna i izložena propadanju. Godine 2004. župnik don Ljubo Pavić započeo je njezinu obnovu kako bi je spasili od daljnjega propadanja. 

 

Izvadak iz knjige " Sakralni objekti u dolini Neretve " - Dr. Mile Vidović, Izdavač: " Matica Hrvatska Metković "

 

Župne obavijesti

 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise