A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | VELIKI TJEDAN

NovostiVELIKI TJEDAN
30.03.2018.
VELIKI TJEDAN

Obredi Velikog Petka

Obrede Velikog Petka predvodio je don Miroslav u koncelebraciji s don Davorom. Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke po Ivanu. Nakon muke uslijedila je propovijed koju je uputio don Miroslav. U propovijedi je naglasio:

"Na sva dobročinstva koja mu je Bog učinio, čovjek je dao jedan odgovor: križ! I križ postaje kritika našeg polovičnog kršćanstva. Križ sa kojega i danas odjekuju toliko teške riječi:    Puče moj, što učinih tebi, ili u čem ožalostih tebe? Odgovori meni! Puče moj, sve dobro što imaš i što jesi, moj je dar. Zašto me zaboravljaš? Odgovori meni! Puče moj, ja bdijem nad tvojim obiteljima. Zašto ih ne dovodiš k svome Bogu? Odgovori meni! Puče moj, ja te neprestano susrećem u braći i sestrama koji pate. Zašto me ne prepoznaješ? Odgovori meni! Puče moj, ja želim biti jamstvo tvoje sretne budućnosti. Kad ćeš me prihvatiti? Odgovori meni! Sva ova pitanja imaju za cilj ne prijetiti nam i optuživati nas. Da je Bog to želio, sigurno na ovu zemlju ne bi ni došao.

Križ bi za nas kršćane trebao biti jedan veliki izazov za našu sliku o Bogu. Dovoljno se često povezivalo križ s agresijom i strašnom slikom Boga. Isus nam na križu objavljuje Boga koji s nama trpi, koji ulazi u našu bol i trpi je do kraja i tako mijenja. Ako to shvatimo križ može u nama pobijediti.


Križ pobjeđuje kad se u čovjeku ostvari ono što je Krist htio i zbog čega je došao. Ne kad križ bude simbol našeg trijumfa nad neistomišljenicima kojim lupamo nekoga po glavi, ne kad križ bude oznaka pripadnosti jednoj grupi ili sredstvo prijetnje.  Kad čovjek pomoću Božjom shvati kako njegov život ide u krivom smjeru, te u evanđelju otkrije jedini kompas svojega života - to je pobjeda Kristovog križa!"


Nakon propovijedi, uslijedilo je otkrivanje i ljubljenje uz pjevanje tužaljke "Puče moj". Potom je usljedio obred pričesti, nakon kojeg se veliko mnoštvo vjernika uputilo u tradicionalnu procesiju ulicama naše župe. Na kraju procesije don Miroslav je sa Presvetim Sakramentom blagoslovio okupljeni narod i cijelu našu župu. 

Galerija fotografija

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise