A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Trodnevnica u čast zaštitnika župe sv. Nikole biskupa - 1. večer - 2017.

NovostiTrodnevnica u čast zaštitnika župe sv. Nikole biskupa - 1. večer - 2017.
04.12.2017.
Trodnevnica u čast zaštitnika župe sv. Nikole biskupa - 1. večer - 2017.

Izveden Adventski oratorij „On će doci“  

Na prvu adventsku nedjelju, 3. prosinca, u crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću počela je trodnevna duhova priprava za proslavu zaštitnika župe- sv. Nikole. Misno slavlje predvodio je don Tomislav Ćubelić, župnik katedrale sv. Dujma u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral obitelji. U koncelebraciji su bili don Ante Mateljan, don Mladen Margeta, don Dražen Radman, te domaći svećenici don Davor Bilandžić i don Miroslav Rubić. 

Misno slavlje animirao je mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma koji je nakon mise izveo Adventski oratorij „On će doći“ mo. don Šime Marovića, kapelnika splitske prvostolnice u čijem su sastavu  solisti - Marija Bubić Jaman - sopran, Joško Alajbeg - bariton, i Komorni puhački orkestar. Za orguljama  je bio don Ivan Urlić. Oratorij je don Šime Marović skladao 2009. g. kao glazbenu duhovnu pripravu za dolazak Gospodina. Prigodni tekstovi koji stvaraju ozračje iščekivanja Spasiteljevog rođenja pružajući utjehu i duhovnu snagu, uzeti su iz Svetog Pisma i Časoslova.

Obzirom da ovim došašćem ulazimo u godinu posvećenu majci i majčinstvu, na početku misnog slavlja župnik don Davor Bilandžić pročitao je Proglas Splitsko - makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića upućen vjernicima nadbiskupije u pripravi za Treći  nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna naredne godine u Solinu, pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo - dva lica roditeljskog poslanja“. U Proglasu ističe - kako danas nije lako pomiriti dužnosti zaposlene žene, supruge i majke, te je stoga potrebno da se više vrednuje majku i ženu, čija je uloga opterećena i nezamjenjiva.  

Pojašnjavajući kako je Došašće događaj kada Bog postaje čovjekom kako bi nas učinio drugačijim, zapravo iščekujemo Boga koji je već s nama, i na kojega često zaboravimo, upozorio je u propovijedi don Tomislav. Budnost na koju nas Krist poziva u prvoj nedjelji  došašća znači otvaranje očiju za životne bitne stvarnosti, za vrednote - jer budan čovjek, čovjek koji ima svijest, zna razlikovati dobro i zlo; uspavan čovjek to ne razlikuje, naglašava don Tomislav uz opasku: „Toliko smo uspavani da nam je zamagljen pogled - i za nas same  i ono što nam se događa, jer, većina ljudi spava i ne računa na buđenje na koje Bog poziva; i prođe život da se nikad ne probudimo za istinske vrijednosti!“ 

„Po Markovu Evanđelju Krist stavlja izuzetan naglasak - pazite i bdijte - kao da nam hoće reći - tanka je granica između čovještva i nečovještva, između istine i laži, između ljubavi i mržnje, između dobrote i zloće. I tako doista i jest- ako ne pazimo i nismo budni,  začas nam se dogodi da uđemo u neke krive stranputice ili kriva područja u kojima se život čovjeka ne ostvaruje. Zato Došašće nije romantično tržišno vrijeme, već vrijeme u kojem bi se kršćanin na jedan dublji, intenzivniji, iskreniji način, trebao susresti sa sobom, onima s kojima živimo, koje susrećemo, iznad svega sa samim Bogom“, zaključio je don Tomislav Ćubelić.

Tekst: Antonija Menalo

Fotografije: Božo Šiljeg

Galerija fotografija

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

Ponedjeljkom - 18:30 Probe za mandoline, mogu se prijaviti djeca od 5. razreda. 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise