A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Trodnevnica sv. Nikoli biskupu

NovostiTrodnevnica sv. Nikoli biskupu
06.12.2018.
Trodnevnica sv. Nikoli biskupu

Uočnica svetkovine svetog Nikole biskupa

Na uočnicu blagdana, kada proslavljamo i devetu obljetnicu posvete nove crkve, koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Lovre Šola, župnik župe Kaštel Stari, čiji je župni zbor animirao misno slavlje, a molitvu Prve Večernje animirao je naš mješoviti zbor.

Isus Krist hram je Božji, crkva kao građevina simbolizira Krista i našu združenost s Njim, što se posebno vidjelo u arhitekturi starih crkava - gdje su stupovi označavali apostole, a svaki kamen pojedinog vjernika. Tijelo Kristovo konačno boravište Božje, bilo je  posve prožeto Duhom Svetim od časa začeća, u svemu ga je vodio Duh Sveti -u mislima, osjećajima, riječima, i djelima…

Isus Krist, naš uzor, koji je s namau sve dane do svršetka svijeta, želi da budemo sveti, nije to povlastica samo nekih, imamo poziv biti vođeni i prožeti Duhom Svetim, da odbacujemo od sebe uz pomoć molitve, svetih sakramenata i Božje milosti svaku pomisao na grijeh, svaki osjećaj, svaku grešnu misao, da zazivamo i molimo Duha Svetoga, da saživom vjerom pristupamo svetim otajstvima i rastemo u vjeri. Iako Krista ne vidimo, vjerujemo da je prisutan, da je živ i po svome Duhu djeluje u Crkvi svojoj.

Nije svet onaj koga vode zli duhovi - kako su stari nazivali sedam glavnih grijeha, upozorio je don Lovre, pri čemu je poseban naglasak stavio na naše tijelo koje je hram Duha Svetoga, stoga, svijet, đavao, upravo zato žele obeščastiti svetost ljudskog tijela, uništiti dostojanstvo ljudskog tijela,uništiti brak, obitelj i djecu.

Danas to ide do đavolskih perverzija, gdje se žele mijenjati tjelesne stvarnosti - da je netko muškarac ili žena, tome se  kao vjernici, uz pomoć milosti Božje trebamo oduprijeti. Pozvani smo na čistoću i bračnu vjernost; samo Bog može u sveti hram muškog i ženskog tijela združiti u jednu svetu ljubav da budu jedno - za ljubav, za rađanje. To je bit predbračne čistoće, to je bit bračne vjernosti. To danas trebamo itekako naučavati bez straha, i svjedočiti pred ovim svijetom da smo kršćani, da smo vođeni Duhom Svetim i da možemo živjeti onako kako Bog od nas traži.

I sveci su nam u svemu tome bili primjer - nitko nije svet ako nije živio u svom tijelu čisto - sveti Nikola i svi  sveti redovnici, monasi, naravno da su se posvetili  molitvom, euharistijom, ispovijedi, upijanjem i razmatranjem Riječi Božje, naravno da su živjeli u čistoći, predajući Bogu i tijelo i dušu. Sveti Nikola, bez ikakve sumnje - tako je živio, nije bio vođen duhom ovoga svijeta, daje bio vođen duhom svijeta, na prvu bi prihvatio časti koje su mu se nudile, stoga je Sveti Nikola primjer poniznosti, da se ne laktamo, da budemo ljubitelji istine - o nama samima; da zahvaljujemo Bogu za darove koje nam je dao i da ne umišljamo sebi ono što nemamo, jer, mi Hrvati općenito visoko o sebi mislimo, svi za sve sposobni, talentirani; bez ikakvih talenata i znanja svi bismo se svime bavili osim onim što na nas spada, ono što je volja Božja, što je Božji poziv - to ćemo zaobići, a bavit ćemo se tko zna kakvim pitanjima i gubiti  vrijeme. 

Molimo i radimo, u okruženju u kojem jesmo, živimo svoj poziv koristeći one stvarne darove koje nam je Bog dao, ne živeći u svijetu mašte i umišljenoj stvarnosti - to je naše posvećenje, poručio je vjernicima don Lovre, uz naglasak - da se utječu nebeskom zaštitniku naše župe. 

Galerija fotografija

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise