A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Proslavljen župni blagdan

NovostiProslavljen župni blagdan
07.12.2017.
Proslavljen župni blagdan

Proslavljen blagdan sv. Nikole biskupa 

Župa sv. Nikole biskupa u srijedu 6. prosinca proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Pozdravljajući brojne vjernike te desetak svećenika, među kojima i paroha pravoslavne crkve, predvoditelj središnjeg misnog slavlja don Ivan Ćubelić, župnik župe sv. Mihovila - Dugopolje, rekao je kako je radostan što može sa svima podijeliti blagoslov zaštitnika župe i Sveca prihvaćenog u čitavom svijetu.

Naš Bog, Bog je ljubavi i osjeća posebno sve naše ljudske nevolje i potrebe, nije nas stvorio i prepustio, nego korača, ide s nama, i najbliži nam je onda kad se najviše udaljimo od Njega i kad smo u najvećim nevoljama. U današnjem Evanđelju čuli smo kako svojom Božanskom moću pokazuje svoju Božansku ljubav. Govoreći o problemima bilo koje vrste - rješenje je uvijek u nama i to je glavna poruka današnjeg blagdana. Uvijek mislimo da rješenja trebaju doći izvana, možda je zato u našoj Domovini toliko i napetosti. Na trpezu našeg zajedništva stavimo sebe takvi kakvi jesmo i s tim što imamo i riješiti ćemo naše odnose, poteškoće i mnoge probleme. Tada se doista događa i čudo kad izlažemo svoju ljubav, srce otvoreno za potrebe braće, k tome kad dođe i Božji blagoslov Njegova milosrđa vidimo da ima viška i ostvaruje se sretno i blagoslovljeno zajedništvo.  

Da ima malo više Duha ljubavi koju nam je Isus pokazao  u Evanđelju i koju nam sveti Nikola pokazuje čudesima ljubavi svoga života zajedno sBožjim blagoslovom tako bi bila lijepa zajednica u našoj Domovini da nitko ne bi poželio ići negdje daleko, i sigurno bi bilo mogućnosti da se hrabro otvaraju radna mjesta, misleći ne samo na sebe, već što mogu učiniti i za moj narod. Ohrabrite se živjeti ljubav, ohrabrite se vjerovati da Bog može sve, ali da on neće sve. On hoće da i mi učinimo ono što možemo i ono na što smo pozvani, bez obzira kako se osjećali nemoćni, slabi i siromašni.

Trebamo povjerovati da se isplati biti dobar i velikodušan. Iz života svetog Nikole vidimo koliko je blagoslovljeno djelovao na ljude, da je ostao zapamćen od 300-te godine do danas. Govoreći o čudesima koje  je činio - dajući s ljubavlju, don Ivan je poručio: „Povjerujte ljubavi, raskinite lance straha koji vas sputavaju da se ne možemo otvoriti povjerenju prema budućnosti, poštenom vođenju poduzeća i zarade. Jedini je put povjerovati da nam se isplati živjeti poput Isusa, poput svetog Nikole, tad ćemo biti blagoslovljeni kao i svatko koga susrećemo, i naša Domovima i cijeli svijet!

Godina je majčinstva. Kad razmišljamo o čudesima koja je činio sveti Nikola dolaze nam na pamet neke osobe koje su sve satkane od čudesa, a to su naše majke. „Shvatimo, da su veličanstvena djela ljubavi ono što majka čini. Između Isusa i nas je sveti Nikola; možemo slobodno reći između Isusa i nas je primjer naših majki koje su utjelovljena Evanđelja za nas u beskrajnoj ljubavi, jer u životu te svatko može voljeti, ali takve ljubavi kao majčinska - to se ne nalazi, majka je Božji dar. Majka kratko vodi svoje dijete za ruku, ali ga cijeli život vodi svojim srcem, majčinstvo je nešto divno, beskrajno; sva istraživanja kažu da imamo zadovoljne majke i žene, ali umorne!.. Uvijek je bio zahtjevan život žene, ali shvatimo da je teže danas biti majka i žena nego što je bilo kroz povijest!“ Stoga je don Ivan, zahvalivši svim majkama, poručio da nađu vremena za sebe, te ih pozvao na molitvu  - da shvate - da ono što ne vide drugi u njima, vidi Bog - Bog će blagosloviti. 

Don Ivan se na poseban način prisjetio i biskupa Petra Šolića, pomoćnog  biskupa Splitsko - makarske nadbiskupije, tragično preminulog u prometnoj nesreći, na blagdan sv. Nikole, 1992.g., a koji je don Ivana - kako je rekao - učio propovijedati.

Na kraju misnog slavlja župnik don Davor zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, napose predvoditeljima misnih slavlja i kroz trodnevnicu - don Tomislavu Ćubeliću, don Stipi Ljubasu i don Jenki Buliću, te  zborovima - svetog Duje iz Splita koji su izveli adventski oratorij „On će doći“ mo. don Šime Marovića, zboru sv. Mihovila iz Trilja, kao i domaćim zborovima - bendu mladih, dječjem i župnom zboru, mandolinskom sastavu i Klapi Sveti Nikola koji su promovirali pjesmu autora don Ante Mateljana „Ne boj se lađo“ koju je uglazbio mo. don Šime Marović.

Blagdansko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem časne sestre Marijane Cvitanović uz pratnju mandolinskog sastava; za orguljama je bila prof. Marija (Maja) Jerković, a trubu je svirao Ivica Kljusurić. Nakon misnog slavlja blagoslovljena su djeca i vozila, te podijeljeni darovi djeci. Potom su članovi KUD-a Metković ispred crkve sv. Nikole izveli  kratki program. Blagoslov i podjela darova djeci bio je i nakon večernje mise na kojoj je pjevao dječji zbor.

Teskt: Antonija  Menalo

Fotografije: Željka Ćelić

Galerija fotografija

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

Raspored župnih vjeronauka za šk. godinu 2018./2019. možete vidjeti u rubrici pastoralni rad.


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise