A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija

NovostiProslavljen blagdan Gospe od Ružarija
09.10.2017.
Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija

 Gospa od Ružarija

Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću blagdan suzaštitnice - Gospu od Ružarija, tradicionalno proslavlja na Dan Hrvatske neovisnosti, ove godine u nedjelju 8. listopada. Slavljene su dvije mise a središnju, kojoj je prethodila procesija, predvodio je don Edvard Punda, prof. na KBF-u  i ravnatelj sjemeništa u Splitu. U koncelebraciji su bili župnik  don Davor Bilandžić i župni vikar don Miroslav Rubić.

„Onaj tko želi sve za sebe, onaj tko misli da je sve njegovo vlasništvo, nužno sudi i ubija druge, miče sve koji su mu na putu, misli da je bolji od drugih… - ovo se događa ne nekome drugome, već svakome od nas  svaki put kad tražimo svoje, kada se grčevito borimo za svoje, kada ne opraštamo, kada mislimo da smo bolji od drugih, mi smo zapravo oni koji ubijaju ljude. Fizički ne ubijamo ali egzistencijalno ubijamo život u srcu. Puno je lakše čitati Sveto pismo, ali prepoznati sebe koji smo sve uzurpirali kao da je naše i koji ne dajemo hvalu Bogu za sve što nam daje i koji znamo ubijati druge boreći se za svoje i ne popuštamo puno puta ni u čemu, grčevito se držeći svoga - pronaći sebe u ovome, to je ozbiljan dar Božji, nadahnuće Duha svetoga“, naglasio je prof. Punda u propovijedi i dodao:

„Blažena Djevica Marija ništa nije držala svojim, kažu neki sveci, čak ni Isusa Krista, držala ga je najviše svojim sigurno, ali znala je da je Njezino poslanje da ga dade drugima. Pjevali smo u Psalmu „ Veliča“. Ona svemu daje hvalu Bogu, sebe drži neznatnom službenicom..; Bog je onaj koji joj sve daje, koji je uzvisuje; i zato nam je Ona pokazatelj kakav je pravi kršćanski život!“

Ako imamo ovakav stav da nam sve dolazi od Boga, da se ne trebamo grčevito boriti za svoje, onda smo tek slobodni, možemo živjeti u miru, onda nas Bog oslobađa svih napasti, jer uvijek smo u napasti da mislimo da smo nešto zaslužili, u napasti da mrmljamo Bogu na našu povijest, na događaje našeg života, na križ koji nam dolazi, da ne podnosimo svoj život, teškoće u svojoj obitelji, da ne podnosimo druge oko sebe. Njezin put pomaže nam da možemo Gospodinu zahvaljivati u svemu ali sa sigurnošću da je naš život u Njegovim rukama.

Ovaj blagdan vezan je uz događaj, bitku, kada se kršćanska vojska oduprla napadu Turske vojske koja je htjela pokoriti kršćansku Europu, i ta pobjeda se sigurno pripisuje BDM, molitvom krunice…

Bog dopušta grijeh, životne poteškoće, borbe - upravo kako bismo se više približili Njemu, kao bismo više tražili pomoć od Njega, pojasnio je prof. Punda i pozvao vjernike na važnost nevjerojatne pomoći molitve krunice čije ponavljanje „Zdravo Marijo“ i te kako ima smisla, i premda nam misli ponekad odlutaju, dovode nas do Boga, dovode nas do poniznosti i spoznaje da smo slabi, da smo krhka bića. Svako srce Gospodin prihvaća po Srcu BDM, naglasio je prof. Punda uz želju da nam ovaj blagdan bar malo pomogne da iskusimo Božju ljubav i da možemo ići s Blaženom Djevicom Marijom kroz sve ono što nas čeka u životu.

Trodnevnicu za proslavu nebeske suzaštitnice župe predvodili su svećenici župe don Davor i don Miroslav koji je predvodio i duhovnu obnovu za mlade drugog dana trodnevnice. Na trodnevnici su sudjelovali prvopričesnici i krizmanici a u službu su primljeni i novi ministranti. Na uočnicu blagdana nakon mise održana je i Marijanska procesija sa svijećama. Misna slavlja animirali su - dječji zbor, bend mladih i mješoviti župni zbor  uz mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Za orguljama je bila prof. Marija Maja Jerković.

Galerija fotografija

tekst: Antonija Menalo 

fotografije: Petar Taslak

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - subota: 8:00

 

Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00 i 19:00


Borovci  : 9 sati

Nova Sela: 10 sati


Prve nedjelje u mjesecu

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise