A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | PROSLAVA MALE GOSPE U VEPRICU 2019.

NovostiPROSLAVA MALE GOSPE U VEPRICU 2019.
11.09.2019.
PROSLAVA MALE GOSPE U VEPRICU 2019.

HODOČAŠĆE U VEPRIC

Marijansko svetište Vepric kraj Makarske i ove je godine bilo mjestom vjerničkog okupljanja povodom proslave blagdana Male Gospe. Po već uhodanoj praksi, središnje slavlje odvijalo se na uočnicu blagdana, u subotu 7. rujna, kada je Gospino svetište podno Biokova posjetilo više tisuća hodočasnika s Makarskog primorja i Imotske krajine, susjednih otoka te Bosne i Hercegovine. Naša župa već dugi niz godina hodočasti u Vepric. Ove godine naš duhovni vodič bio je don Dino Prkut, naš novi župni vikar. 

Poslijepodnevno središnje misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem, upraviteljem svetišta don Mijom Šurlinom i s oko trideset svećenika.

Osvrćući se na liturgijske tekstove, mons. Puljić je na početku homilije istaknuo važnost Marijina pristanka na suradnju s Gospodinom. „Uz rođendan BDM tekstovi ističu vrijednost rađanja, donose rodoslovlje iz davnih vremena te veličaju Betlehem u kojem će se roditi Spasitelj svijeta. Donoseći rodoslovlje koje seže do Abrahama, pisac želi pobuditi u nama strahopoštovanje pred tajnom Utjelovljenja Sina Božjega, koje je planirano od davnina. U tome je Marija imala ključnu ulogu. Prihvaćajući suradnju s Gospodinom izrekla je svoj veličanstveni 'neka mi bude'. Njezinim pristankom započelo je novo stvaranje, pa Marija zauzima osobito mjesto u povijesti spasenja“, naglasio je Nadbiskup.

Pojasnio je kako Matejevo evanđelje, u kojem se 28 puta spominje glagol roditi, potvrđuje svetost čina rađanja. „Rađanje je sveti čin prirode. Toliko je svet i blagoslovljen da se i Bog htio roditi i čovjekom postati“, nastavio je.

Govoreći o aktualnosti Matejeva izvješća, Nadbiskup je izrazio zabrinutost zbog gubitka osjećaja pripadnosti pojedinca u suvremenom društvu, rekavši kako „čovjek sve više postaje anonimac u društvu anonimnih zaboravljajući pri tome na Boga koji svakoga pojedinca zove po imenu“. Dodao je i kako je potrebno posvetiti ljubav, pažnju i pozornost onima koji su živjeli prije nas jer im dugujemo vjeru, ime i prezime te svoje nasljedstvo.

Ističući važnost Marijina rođenja, naglasio je kako ona nije izmišljena utjeha nego dar nade čovječanstvu. „U nju su položena nebeska obećanja, a po njezinoj spremnosti i velikodušnom pristanku 'neka mi bude' ostvarene su Božje nakane i nada čovječanstva. A nada je uvijek bila i ostala pogon života, osiguranje budućnosti, most nad ponorom i vjerni saveznik protiv smrti i nestanka“, ustvrdio je mons. Puljić.

Pojasnio je i posebnu povezanost Marije s hrvatskim narodom kroz povijest, rekavši kako je „Marija zajedno sa svojim Sinom oblikovala naš narodni ethos, odgajala pokoljenja naše djece i mladih, očuvala brojne obitelji od raspadanja i propasti, utješila brojne nemoćne, ranjene i bolesne“.

Zaključujući, potaknuo je sve prisutne na povratak korijenima te na povjeravanje sadašnjosti i budućnosti Majci Mariji.

Misno slavlje završilo je tradicionalnom marijanskom procesijom kroz veličanstven krajolik svetišta.

Galerija fotografija

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise