A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Isusovo uhićenje

NovostiIsusovo uhićenje
23.03.2013.
Isusovo uhićenje

»Gospodina su bičevali i nitko nije ni prst podigao da mu pomogne. Pljuvali su po njemu i nitko ga nije branio. Okrunili su ga trnjem i nitko se nije pobunio. Razapeli su ga i nitko mu nije izvadio čavle.«

 

Izdaja je počinjena izrazom prijateljstva: »Pristupi Isusu i reče: ‘Zdravo, Učitelju!’ I poljubi ga.« Izgleda nemoguće da čovjek koji je tako dobro poznavao Isusa može biti sposoban izdati ga. Što se dogodilo u Judinoj duši? On je bio prisutan kada su se dogodila tolika čuda i bila mu je poznata dobrota Gospodinova srca.


Isus nije propustio uzvratiti dobrim onome tko mu je nanio zlo. Nakon što je iskreno pozdravio Judu, opomenuo ga je, ne grubo – kako je zaslužio, nego nježno – kako se ophodi s bolesnom osobom. Oslovio ga je imenom, što je znak prijateljstva i upozorio ga na veličinu zločina što ga upravo čini: ‘Juda, zar poljupcem izdaješ Sina Čovječjega!’ (Lk 22,48).


»Uhvatiše ga dakle, odvedoše i uvedoše u dom velikoga svećenika.« Sveti Ivan kaže: »Tada četa, zapovjednik i židovski sluge uhvatiše Isusa te ga svezaše.« To su učinili nasilno, bezobzirno, gurajući ga, bučeći i vrijeđajući ga. Učenici, uplašeni i zbunjeni, zaboravili su na obećanje vjernosti dano za vrijeme Posljednje večere. »Svi su ga napustili i pobjegli«,govori evanđelist.


Možda je netko od Isusovih učenika potražio Presvetu Djevicu i rekao joj da su uhitili njezinoga Sina. A ona mu je, unatoč vlastitoj neizmjernoj patnji, pružila smirenje u tim gorkim trenutcima. I mi ćemo u njoj pronaći utočište – Refugium peccatorum – ako nam unatoč dobrim željama ponestane hrabrosti da se zauzmemo za Gospodina kada on računa na nas. U Mariji ćemo pronaći snagu potrebnu da ostanemo s Gospodinom u teškim trenutcima, čeznući za zadovoljštinom i suotkupljenjem.


Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II.

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

Petak - 19:00 sati u prostorijama Pastoralnog centra instrukcije za djecu osnovne škole.


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise