A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Novosti | Isusovo je tijelo položeno u grob

NovostiIsusovo je tijelo položeno u grob
30.03.2013.
Isusovo je tijelo položeno u grob

Gospodinova Majka – moja Majka – i žene koje su slijedile Isusa iz Galileje, nakon obavljena ukopa i iskazivanja doličnog poštovanja, napustile su grob. Pala je noć. Sve je gotovo. Djelo našega Otkupitelja je dovršeno. Sada smo djeca Božja, jer Isus je umro za nas i njegova nas je smrt otkupila.

 

Skinuli su Isusovo tijelo s križa, puni poštovanja i ljubavi. Pažljivo su ga stavili u Marijino naručje. Iako je njegovo tijelo prepuno rana, lice mu je smireno i svečano. Dugo i sa štovanjem gledajmo Isusa kako ga je gledala njegova Majka. On nas nije samo otkupio od grijeha i smrti, nego nas je naučio kako staviti volju Božju iznad vlastitih planova, živjeti ni na što navezani, naučio nas je opraštati i onda kada se onaj koji vrijeđa ne kaje, naučio nas je opravdati druge, biti apostoli do smrtnoga časa, trpjeti u tišini, voljeti druge i onda kad se zbog njih trpi…


Mala skupina koja se, uz Blaženu Djevicu i žene koje posebno spominje Evanđelje, trebala pobrinuti za pokop Isusova tijela nije imala mnogo vremena jer se bližio zalazak sunca pred nastupajući blagdan. Tijelo je s najvećom pažnjom oprano, a zatim pomazano. Nikodem je donio veliku količinu mirisne pomasti, »otprilike sto libara«, Josip je kupio platno te su skinuli Isusovo tijelo, zavili ga u platno i položili u grob koji je bio izduben u stijeni. Ta je grobnica bila Josipovo vlasništvo i nije se još koristila. Položili su ubrus na njegovu glavu.


Ne znamo gdje su se apostoli nalazili one večeri kada je pokopano tijelo Gospodinovo. Možda su tumarali uokolo, izgubljeni i zbunjeni, bespomoćni, dezorijentirani i puni tuge. Ako su već u nedjelju bili ponovno na okupu,to je zato jer su u subotu, a možda i u petak navečer, otišli posjetiti Blaženu Djevicu. Njezina vjera, nada i ljubav štitile su Crkvu koja se rađa, slabu i uplašenu. Tako je rođena Crkva: pod zaštitom Isusove Majke. Još od početka ona je bila Utjeha žalosnih i onih u nevoljama. Ta subota kada su svi izvršavali obvezu blagdanskoga odmora »kako nalaže zakon«, za Gospu nije bio tužan dan: okončano je trpljenje njezina Sina. Ona vedro očekuje trenutak uskrsnuća.


Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II.

<< povratak na novosti

Župne obavijesti

Petak - 19:00 sati u prostorijama Pastoralnog centra instrukcije za djecu osnovne škole.


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00


Borovci / Nova Sela  : 9 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise