A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Nedjeljna/blagdanska poruka | PRVA KORIZMENA NEDJELJA

Nedjeljna/blagdanska porukaPRVA KORIZMENA NEDJELJA
08.03.2014.

Taj zemljani čovjek - Adam, koji doduše dobiva od Boga neumrli duh, tjelesno je krhak, poput glinene posude. Od zemljane prašine je napravljen i njoj se vraća. Zašto nije u njemu prevlast daha Božjega koji je vječan: zbog neposlušnosti. Zmija je svojevrsni simbol zla, a i zbog smrtonosnog otrova koji ubija što podsjeća na otrov početnika zla, đavla, sotonu. To nije ružna rogata spodoba koja plaši svojim izgledom. Ne smrdi na sumpor i nema oko njega paklenog plamena.

Đavao je inteligentan duh. Vješt govornik. Elegantan je i strpljiv. Vrlo dobro poznaje sve čovjekove slabosti i dobro zna na koja vrata treba pokucati. Izvanredno dobro poznaje Sveto pismo i bez problema ga u svakoj prilici zna citirati. Bio bi nenadmašivi predstavnik banaka, osiguravajućih zavoda, ili prodavatelj automobila. Iako znade sve nedostatke vozila, kupca će bez problema nagovoriti na kupnju, jer dobro zna što kupac traži, a on je u lažima nenadmašiv.

Otkud đavlu tolika moć i nije li to u suprotnosti Božjoj svemogućnosti? Zanimljiv odgovor nam daje sv. Augustin: ''Pas, bijesni pas je đavao, ali na lancu; grize samo onoga koji mu se približi!'' Đavao nema nad nama moć sam po sebi. On ju zadobiva tek kad mu se predamo. Nešto slično kao mafija ili ''kriminalni milje''. Tek kada se neoprezno upletemo u njihove mračne rabote; zbog jeftine zarade ili lagodnog života, postajemo žrtve koje se više ne mogu istrgnuti, nego moraju surađivati u zlu. Evi su bili zabranjeni ''plodovi'' privlačni i tu je bio početak propasti.

Čitajući današnje evanđelje, ne možemo ne zapaziti đavlovo izvanredno poznavanje ljudske naravi i njegovih nagnuća. Đavao Isusu postavlja tri stožerne kušnje u čvrstom uvjerenju da će barem jedna od njih upaliti:

Utažiti glad za hranom, zadovoljstvom svake vrste; primarna je čovjekova preokupacija i nagon.

Ako to ne upali, onda se vjerojatno radi o častohlepnoj osobi. Voli slavu! Skočiti s vrha jeruzalemskog Hrama i ostati živ i danas bi ušlo u Guinessovu knjigu rekorda. Ali ovaj koji je četrdeset dana postio, očito nije častohlepan.

Onda ga sigurno privlači moć vlasti. Ne kaže se badava ''pijan od vlasti''. Istina, taj se nagon ne može više sirovo pokazivati, kao u vrijeme ''slavnih'' diktatora, ali još uvijek i u suvremenim demokracijama postoje skroviti načini da vlast pokaže na vidjelu svoju slast. Ali onaj koji je četrdeset dana postio, prozreo je lukavog đavla i nama pokazao kako je opasno ulaziti u blizinu đavolskoga, jer tu nema sitnih uloga, on je igrač na sve i uvijek pobjednik. Svaka kušnja u kojoj nismo postojani završava porazom.

Reče jedan mudar učitelj„Grijeh započinje kao paukova nit i malo po malo postane uže kojim se privezuju veliki brodovi.“ Nas je sotona uvjerila da nema ničeg lošeg što sebe stavljamo u prvi plan, što nas „boli đon“ za tuđe probleme, što volimo novac, što želimo da se drugi nama klanjaju i što bi sve dali da nam se drugi dive i obožavaju nas.

Nas je sotona uvjerila da je normalno ne plaćati porez, da je normalno podmićivati, da je normalno imati protubožje zakone, da je normalno birati na izborima nevjernike, da je normalno zaboraviti mrtve i ranjene koji nam doniješe slobodu, da je „normalno“ sve što nije normalno.

Mi smo se radi „kruha i igara“ odrekli svoga identiteta. Mi smo se zbog „slave ovoga svijeta“ odrekli časti i dostojanstva. Mi smo se zbog „političke i svake druge moći“ ničice pali pred sotonom.

Nije problem u tome što smo mi popustili u nekoj prigodi, jer čovjek je griješan, ali je problem što smo mi odmah za to pronašli opravdanje i okrivili nekog drugog.

Korizma je vrijeme čišćenja od naplavina ovoga svijeta , da pronađemo sebe, da sebi vratimo dostojanstvo i čast, da se klanjamo samo Bogu i njemu jedinome služimo.

Što mi činimo? Nama je Korizma postala vrijeme odricanja od čokolade, cigareta, piva. Vrijeme kada nam je najveća briga ne zaboraviti da se petkom ne prejedemo mesa. Nego ribe.

 

Danas nas Krist poziva na hod s njim u odricanju i odbacivanju zla, kako bismo molitvom, pokorom i djelima milosrđa, ojačali, pobijedili zamke i napasti Zloga na putu prema konačnom uskrsnuću. 

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise