A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Nedjeljna/blagdanska poruka | PRESVETO TROJSTVO

Nedjeljna/blagdanska porukaPRESVETO TROJSTVO
14.06.2014.

I vozači su ljudi, velika većina nas, a to znači uglavnom nestrpljiva čeljad. Eno, dogodi se da se nekom ulicom odjedanput ne može proći, da je zatvorena jedna cesta ili čak dio grada. Otkud sad to? I onda se čuje na vijestima kako dolazi neki državnik, pa da su radi sigurnosti preusmjerili, tj. bitno usporili promet. I onda se ljute: “Što? Njegovo je vrijeme važno, a moje nije? Zar i ja nemam važnih poslova na koje trebam na vrijeme stići?”

Upravo tako. Oduvijek je u povijesti bilo onih koji su sebi uzimali više prava, iako su stalno govorili kako samo služe drugima. Nije, dakle, čudo da je u glavama ljudi i Bog bio veoma uzvišen, nedodirljiv, nepredvidljiv, ćudljiv, onaj koji postupa prema nekim svojim hirovima.

Napuhani i ćudljivi vladari bili su često podloga za sliku o Bogu. Zato su razna ljudska vjerovanja gledala svoje bogove na uzvišenim vrhuncima, u oblacima, na nedostupnim mjestima.

Međutim, danas, u prvom čitanju Bog otkriva svoje pravo lice. Objavljuje se: “Gospodin! Gospodin! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću!” Prisjetimo se da u navedenom tekstu stoji i Božje ime: “Jahve” – Ja sam koji jesam.

Već samim tim imenom Bog govori da je on Onaj koji jest, koji je nazočan i potpuno blizak čovjeku. Zatim naglašava da je milosrdan, bogat ljubavlju.

Ako u Starom zavjetu i ima dijelova koji Boga prikazuju “strašnim”, onda je to zacijelo prilagođeno ondašnjem mentalitetu koji se lakše pokoravao autoritetu sile, negoli autoritetu ljubavi.

Međutim, Bog je oduvijek Dobrota i Ljubav, i to svoje lice Bog tijekom povijesti spasenja sve više otkriva. Nije li uvijek iznova opraštao svome narodu, uvijek im iznova slao svoje proroke i poučavao ih, makar su se oni toliko često odmetali od njega? Vrhunac te objave nalazimo upravo u današnjem evanđelju. Isus govori: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni!”

U svojoj poslanici Ivan to sve sažima i jednostavno veli: “Bog je ljubav”. Danas, na svetkovinu Presvetog Trojstva, htjeli bismo upravo tako gledati našega Boga. Bog nas voli. Silno. Savršeno. Potpuno i apsolutno. Bezuvjetno, trajno, vječno. Za nas predaje svoga Sina. To on čini naravno ne zbog toga što bismo mi bili toga vrijedni ili dostojni. On to čini jednostavno jer nas voli, jer je ljubav.

Bog nikoga ne odbacuje, Bog nikoga ne kažnjava, Bog nikoga ne upropašćuje. Što je onda s našom odgovornošću? Jednostavno. Za nas vrijede sve zapovijedi, sve evanđeoske odredbe.

Međutim, mi nismo robovi, mi smo sinovi i kćeri. Rob se pokorava iz straha, a djeca iz ljubavi i zahvalnosti, svjesni da im roditelj daje upute i zapovijedi za njihovo dobro, da ih upućuje na dobro jer ih ljubi. Zato Ivan jednostavno veli:“Straha u ljubavi nema, jer tko se boji, nije savršen u ljubavi”.

Isus nam je objavio milosrdnog Oca, Boga koji je ljubav. Objavio nam je Oca koji nas je stvorio. Objavio nam je Sina koji nas je otkupio i objavio nam je Duha Svetog koji nas je posvetio. Tome Bogu, jednom i trojstvenom mi se klanjamo. U njega se uzdamo. Njega ljubimo, jer znamo, na koncu će On, Bog, koji je Ljubav, biti „sve u svemu“.

Bog je tako ljubio svijet“ – dakle, prisutno je Božje očitovanje ljubavi prema svijetu. Bog nije Bog pesimista, Bog sit čovječanstva, nego je On Bog zaljubljen u ljudski rod. Toliko je zaljubljen u njega, toliko ga je volio da je „dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje, ne propadne, nego da ima život vječni“. Za Isusa, život vječni nije neko buduće obećanje nego prisutna mogućnost. Svatko tko u svoj svakodnevni život ucijepi onu ljubav sličnu Božjoj – potpunu, bezuvjetnu i neograničenu – već posjeduje onu kvalitetu života koji se naziva vječnim – ne zbog trajanja nego zbog kvalitete, koji je nerazoriv. Smrt ga ne može niti dotaknuti.

Bog nije poslao Sina da sudi svijet. To su farizeji očekivali – Mesiju koji će doći i suditi, odvojiti dobre od zlih, čiste od nečistih, ali to nije Bog, to nije Isus. Nije, dakle, poslao Sina da sudi nego „da se svijet spasi po njemu“.

 

Kod Boga postoji samo pozitivna ponuda života. Tko ga primi, već se nalazi u punini života; tko ga odbije ostaje u ozračju smrti. Gdje smo i što želimo?

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise