A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Nedjeljna/blagdanska poruka | PETA NEDJELJA KROZ GODINU

Nedjeljna/blagdanska porukaPETA NEDJELJA KROZ GODINU
08.02.2014.

"Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlost svijeta"

Ne postoji osoba koja ne koristi sol i svjetlost ili koja barem ne zna koje su karakteristike soli i svjetlosti. Poput mora, naša tijela sadrže sol. U suzi. U kapi znoja. U kapi krvi.

Stari su Rimljani govorili: „Nema ničeg korisnijeg od sunca i soli.“ Nekada je sol bila tako dragocjena da se je koristila i kao sredstvo plaćanja. Osoba koja nije bila vrijedna soli, nije bila vrijedna ni svoje plaće.

Sol je uvijek na stolu, ali nikada nije u središtu pozornosti. Ukoliko nedostaje soli svi se uskomešaju i traže sol, ali inače ona zna biti na stolu, a da nitko ni ne pomisli na nju.

Ona se predaje u cijelosti i želi u prvi plan staviti hranu koja se blaguje, a nikako samu sebe. Na tisuće je situacija u kojima je sol nezaobilazna, ali ona se time nikada ne bahati. Sve što čini, čini ponizno i samozatajno, služeći drugima. Isus nas naziva da smo „sol zemlje“. Budimo na taj naziv ponosni.

Za razliku od soli svjetlost je jako primjetna. Pa ipak svjetlost  je sama po sebi nevidljiva. Svjetlost čini vidljivim sve ono na što padne, ali je sama po sebi nevidljiva. U svemiru kroz kojeg prolazi svjetlost iz svih mogućih pravaca, vlada mrkli mrak. Zašto? Zato što ta svjetlost nema na što pasti.

I sol i svjetlost imaju jednu snažnu zajedničku karakteristiku – nisu tu za sebe, nego su tu za druge.

Kršćani bi trebali biti ljudi koji u sebi sjedinjuju karakteristike soli i svjetlosti. Ako želimo učiniti neko dobro u ovome svijetu moramo biti voljni i spremni – nestati. Žrtvovati se za druge.

U starom svijetu sol je bila najčešći konzervans. Čuvala je namirnice od pokvarljivosti. Danas je pokvarljivost između ostaloga u korupciji i nepoštenju. Ako mi kao kršćani želimo biti „sol zemlje“ onda naš utjecaj na život mora biti na moralnoj visini. Biti oni čija je nazočnost brana svakoj vrsti korupcije.

Najveća kvaliteta soli jest da sol daje okus drugoj hrani. Neslana hrana je bljutava. Nejestiva. Mi kršćani moramo biti u životu ono što je sol u hrani. Trebamo davati okus životu.

Nažalost današnji prosječni kršćanin je izgubio tu karakteristiku. Sve nas je više koji smo definitivno – obljutavili. Trebali bismo iznova otkriti kršćanski zanos u sebi. Zanos vjere. Zanos Kristovih sljedbenika. U ovom bljutavom svijetu, bremenitom brigama i problemima,  mi trebamo biti donositelji radosti u Kristu.

Nažalost mi prečesto bivamo depresivni, dosadni i bljutavi.

Ako želimo biti „sol zemlje“ trebali bismo pronositi Evanđelje.

A Evanđelje je Radosna vijest.

„Vi ste svjetlost svijeta.“ Isus nam govori da smo ono za što on govori da je on sam. „Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta.“ 

Isus traži da budemo kao on. Ali mi ne trebamo i ne možemo svijetliti sami po sebi, svijetliti svojom svjetlosti. Mi moramo reflektirati Isusovo svjetlo. Sjaj kojim zrači autentični kršćanin dolazi od Kristove prisutnosti u njegovom srcu.

Primarna zadaća svjetlosti je da bude viđena. Kršćanstvo je nešto što treba biti viđeno.

Današnje evanđelje i poziv svima na budemo sol i svjetlo nama je dokaz da naša vjera ne smije biti „privatna stvar“ i da kršćanstvo ne smije ostati unutar zidova crkve, kako nas ovaj svijet uvjerava.

Kršćanstvo koje se zaustavlja na vratima crkve od male je i nikakve koristi. Ono mora biti viđeno u svim našim svakodnevnim životnim aktivnostima. Isus nije rekao: „Vi ste sol i svjetlost Crkve.“ On je rekao: „Vi ste sol i svjetlost svijeta.“

Dajimo uvijek i svugdje dobar okus ovome životu i svijetlimo uvijek i svugdje svjetlom Kristova evanđelja.

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise