A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 88

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: browser

Filename: helpers/custom_helper.php

Line Number: 96

ŽUPA SV. NIKOLE B. - METKOVIĆ | Nedjeljna/blagdanska poruka | PETA KORIZMENA NEDJELJA

Nedjeljna/blagdanska porukaPETA KORIZMENA NEDJELJA
05.04.2014.

Bijaše neka pobožna žena kojoj su dijagnosticirali rak i kojoj je rečeno da ima još maksimalno tri mjeseca života. Njezin liječnik joj je savjetovao da se pripravi na smrt i da medicina, nažalost, tu više ništa ne može učiniti. Uskoro ta pobožna žena pozove svojeg župnika da bi ga obavijestila o svojoj situaciji, da bi se što bolje pripremila na polazak Gospodinu, ali i da bi s njim dogovorila neke stvari oko svojeg pogreba.

Rekla je župniku koje pjesme bi voljela da se pjevaju na sprovodnoj misi, koja misna čitanja da budu čitana, da bude pokopana sa svojom omiljenom krunicom i Biblijom, itd. I kad su sve dogovorili, a župnik krenuo izići iz kuće, ta ga pobožna žena zamoli još jednu stvar da učini za njezin sprovod. I uzbuđenim glasom žena reče: „Molim vas, pokopajte me s pinjurom u desnoj ruci.“

Župnik je stajao zbunjen i šokiran ovim neobičnim zahtjevom i željom, ali je saslušao i obrazloženje ove pobožne žene ... i uskoro je župnik suznih očiju napustio kuću znajući da je ovo njihov posljednji susret. I doista žena ubrzo umrije.

Za vrijeme žalovanja ljudi su prilazili lijesu gledajući pokojnicu odjevenu u njezinu omiljenu haljinu, s krunicom i Biblijom u jednoj ruci, ali i pinjurom u drugoj ruci pitajući se zašto pinjur. Župnik je sa strane promatrao zbunjena lica vjernika kad bi ugledali pinjur, i za vrijeme propovijedi pojasnio ovaj neobični zahtjev da se pokojnica pokopa s pinjurom. Ovako je ta pokojnica pojasnila svoju molbu župniku, a on u propovijedi ponovio:

„Cijeli svoj život i sve godine pohađam našu župu, i sve što se u njoj događa, različite proslave - objedi ili večere za krštenja, krizme, vjenčanja, različite obljetnice. Kad bismo bili na tim našim zajedničkim proslavama i objedima, a objedi su uglavnom bili uobičajeni: predjelo, glavno jelo i nešto slatko.

Najdraži dio tih naših druženja i prijateljevanja mi je bio kad bi netko od posluge pošao prikupljati tanjure i pribor za jelo i rekao „zadržite svoj pinjur“. Znala sam da nakon onog običnog ručka dolazi nešto slatko, nešto konkretno, pravi kolač ili prava torta.

I nastavila je ta pobožna žena: kada me vidite u lijesu s pinjurom u ruci, molim vas u propovijedi pojasnite i recite: 'Zadržite pinjur, nešto lijepo dolazi nakon ovozemnog života.'“

„Ja sam uskrsnuće i život; Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će“ govori danas u evanđelju Isus Marti, ali ni ona ne razumije u potpunosti njegov govor i tvrdi da će njezin brat Lazar uskrsnuti u posljednji dan.

Ali Isus želi da Marta razumije i shvati uskrsnuće na novi način, zato joj pojašnjava: „Ja sam uskrsnuće i život; tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nikad umrijeti. Vjeruješ li ovo?“ „Da, Gospodine, ja čvrsto vjerujem“, ispovijeda svoju vjeru Marta. Isus želi da ona shvati kako je on uskrsnuće, da će njezin brat Lazar po njemu uskrsnuti.

Isus želi da Marta i mi shvatimo da za onoga tko vjeruje u njega, smrt samo izgleda kao smrt. Ako vjerujemo Isusu, mi nećemo umrijeti nikada, jer oni koji već sada žive u Isusu, nastavljaju živjeti u njemu i nakon smrti.

Kad živimo kako Isus želi, događa se nastavak života, od zemaljskog do nebeskog, od vremenitog do vječnog. Uskrsnuće i nije samo nešto što će se dogoditi u budućnosti, nego Isus nudi već sada život. Novi život u uskrsnuće je sada.

Isus dokazuje i potvrđuje svoje riječi, i Marti, i Mariji, i okupljenu mnoštvu, kao i nama, tako što uskrisuje Lazara.

Kako možemo već sada živjeti Isusov život? Isus nam nudi novi život svaki put kad pristupamo svetim tajnama, svetim sakramentima, svaki put kada molimo, jer sakramenti su posebne prigode kad mi susrećemo Isusa.

 

Ne tratimo svoj život. Ne gubimo dragocjeno vrijeme. Živimo već sada život s Isusom, jer samo tako nećemo umrijeti nikada.

Župne obavijesti

UREDOVNO VRIJEME

(od 1. rujna do 1. lipnja)

 

PONEDJELJAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

ČETVRTAK

(9:00-11:00 i pola sata poslije večernje mise.)

 

- ostalo po dogovoru


 

 


.
Raspored svetih misa

Radnim danom 


ponedjeljak - petak: 18:00

subota: 7:30


Nedjeljom:


crkva sv. Nikole, Metković: 7:00, 9:00, 11:00 i 18:00 sati


Borovci / Nova Sela: 9:00 sati

 

Ispovijed:


Svaki dan pola sata prije svete mise